Vier jaar geleden is het Milan Summer Festival begonnen met het Gezondheidsplein. Steeds duidelijker wordt dat de eet- en leefgewoonten van Hindoestanen oorzaak zijn voor diabetes,  hart- en vaatziekten en obesitas. Gelukkig is het bewustwordingsproces al een aantal jaren gaande, daarom biedt MSF alle festivalgangers de mogelijkheid op het Gezondheidsplein je bloed te laten prikken, je cholesterol te laten meten, je BMI te berekenen etc. Medische specialisten bespreken de gemeten waardes, zodat je dit verder kan opnemen met je eigen huisarts. Mocht blijken dat bepaalde waardes extra aandacht behoeven, dan ben je er op tijd bij. Het Gezondheidsplein is alle dagen van het festival geopend. De officiële opening is op zaterdag 3 augustus, met dank aan 13 samenwerkende partijen, zoals DVN, Hartenraad, ziekenhuizen, specialisten etc. die het Gezondheidsplein mogelijk maken.

Biografie vaat- en transplantatiechirurg Mirza Idu

Mirza Idu is al ruim 20 jaar vaat- en transplantatiechirurg in het AMC (Amsterdam Universitair Medisch Centrum). Hij is expert op het gebied van nierdonatie en niertransplantatie. Zo heeft hij in 2012 een live niertransplantatie uitgevoerd op de Nederlandse televisie voor het programma ‘Operatie Live’.

Daarnaast is hij docent aan diverse onderwijsinstellingen waaronder bijv. de Universiteit van Amsterdam en is hij tevens lid van diverse commissies (o.a. orgaandonatie en transplantatie).

Mirza is geboren in Suriname en heeft in de jaren 80 gestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Vervolgens heeft hij zijn specialistische opleiding tot chirurg gevolgd in diverse ziekenhuizen in Nederland. Daarnaast is hij in 1998 gepromoveerd op bypass chirurgie. Sindsdien treedt hij op als copromotor en staan er meer dan 75 wetenschappelijke artikelen op zijn naam.

Niertransplantaties verricht hij bij volwassenen en bij kinderen en de nierdonatie operaties verricht hij middels een kijkoperatie met gebruik van de operatierobot.

Voor een uitgebreid overzicht van zijn carrière zie: <https://nl.linkedin.com/in/mirza-idu-349a7ab8>.

Hij is getrouwd en heeft 3 kinderen.

Biografie hematoloog-oncoloog Savita Soechit

Savita Soechit heeft de opleiding tot internist-hematoloog gevolgd in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het HAGA ziekenhuis in Den Haag. Vervolgens heeft zij de opleiding tot oncoloog gevolgd in het Erasmus Medisch Centrum.

Zij werkt sinds 2010 in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft als internist hematoloog.

Haar werkzaamheden bestaan uit poliklinisch werk met de focus op de hematologie in de volle breedte van stolling tot aan behandeling van patiënten met kwaadaardige bloed-en beenmergaandoeningen zoals acute leukemie en lymfeklierkanker.
Daarnaast heeft zij de supervisie over de afdeling oncologie. Tevens is zij verantwoordelijk voor het maken van de cytostatica protocollen en neemt zij deel aan de antibiotica commissie en de commissie voeding binnen het RdGG.
Zij maakt deel uit van de commissie kwaliteit van de vakgroep interne geneeskunde van het Reinier de Graaf.
Verder geeft zij tevens klinische lessen aan de verpleegkundigen en is mentor van arts- assistenten en co-assistenten geneeskunde alsook praktijkopleider van een verpleegkundige specialist hematologie.

Over haar specialisme heeft zij diverse lezingen verzorgd, zowel voor vakgenoten, patiëntenorganisaties als voor andere maatschappelijke groepen.

Oproep door Frank Kanhai

'It always seems impossible until it's done.' Nelson Mandela. Festivals, de zomerevents, zij komen er weer aan. Één van de bekendste zomerevents is het Milan Summer festival Den Haag in het Zuiderpark op 2, 3  en 4 augustus 2019.

Al ruim 35 jaar lang floreert begin augustus het Milan Summer Festival op de velden van het Zuiderpark in Den Haag. Met gemiddeld 35.000 bezoekers per jaar is het evenement het grootste multiculturele openluchtfestival dat nadrukkelijk de sfeer van de Hindoestaanse en Caribische cultuur ademt. Het grensoverschrijdende festival slaat een brug tussen de sfeervolle culturen die ons land rijk is, van Nederlands tot Hindoestaans, van Caribisch tot Indisch.

Ik kwam regelmatig met mijn moeder vanuit Friesland naar het Milan Summer Festival in het Zuiderpark te Den Haag. Milan betekent ontmoeten. Op Milan daar ontmoette mijn moeder van 90 jaar veel mensen die zij lang niet had gezien of gesproken. Zij werd heel blij om mensen spontaan te ontmoeten. Helaas is mijn moeder een paar weken geleden heengegaan. Omdat mijn moeder in een rolstoel zat kon ik uren met haar door Milan lopen. Samen genoten wij van een uitgebreid programma op het gebied van kunst, cultuur, culinair, muziek, dans, gezondheid en sport. Het Milan Summer Festival is gelukkig toegankelijk voor mensen met een beperkte mobiliteit.

Samen met Milan organiseren wij al jaren de Milanloop, een wandeling van 5 km. Tijdens een gesprek met het bestuur van Milan werd ik gecondoleerd. Het bestuur van Milan staat open voor een gesprek, niet over elkaar maar met elkaar praten, voor ideeën, voor vernieuwing. Milan Summer Festival Den Haag is er immers voor iedereen. Omdat ik ook buddy ben van een blinde man bezoek ik samen met hem Milan. Samen genieten wij van Milan ook al kan hij niet zien.

Zo vroeg ik het bestuur of het mogelijk is dat wij een oproep doen voor buddy's? Buddy's die mensen die in een rolstoel zitten of mensen met een visuele beperking begeleiden en samen rondjes kunnen lopen op Milan, samen genieten van Milan. Sewa is dienstbaar zijn. Milan bestaat 35 jaar vandaar dat wij dachten wij gaan op zoek naar 35 buddy's en 35 mensen met een beperkte mobiliteit. Het Milan bestuur had toevallig ook al jaren het idee om iets met deze doelgroep te doen. Op zoek naar vrijwilligers, dus zoals ik het noem buddy's. Een maatje, vriendje, een vrijwilliger en samen genieten van Milan.

Ik heb twee jaar geleden de Milan Award ontvangen van het Milan bestuur. Ik ben heel dankbaar dat zij mij deze Award gaven. Uit dankbaarheid en omdat ik ook gemotiveerd word door gesprekken met de mensen van Milan Summer Festival wil ik mijn bijdrage leveren aan een van de mooiste evenementen van Europa, misschien wel de wereld.

Wie doet met ons mee? Wij zijn opzoek naar 35 buddy's en 35 mensen met een beperkte mobiliteit. Samen gaan wij uit Liefde en uit Passie deze mensen in het Zonnetje zetten. Want Milan moet toegankelijk zijn voor iedereen. Milan is van ons allen. Om samen andere mensen te ontmoeten of om simpelweg samen van een dagje uit te genieten.

Op zaterdagmiddag 3 augustus 2019, de tijd zullen wij bekend maken zodra ik weet of er belangstelling hiervoor is. Zie ook website van Milan Summer Festival.

'It always seems impossible until it's done.' Nelson Mandela.

iZi Gezond Lang Thuis

Tot op hoge leeftijd zelfstandig wonen. Gezond en vitaal blijven én de regie behouden over je eigen leven. Zo willen we allemaal graag oud worden.

Technologie kan ouderen helpen om langer gezond en zelfredzaam te blijven én om in contact te blijven met hun omgeving: familie, vrienden, buren, mantelzorgers en zorgverleners. Denk aan slimme hulpmiddelen zoals een digitale deurspion, een senioren tablet, persoonlijke alarmering en sociale- en huishoudrobots. Het programma iZi Gezond Lang Thuis is een initiatief van de gemeente Den Haag en heeft als doel ouderen te informeren én kennis te laten maken met de mogelijkheden van beschikbare en passende technologieën. Hiervoor is de iZi-ervaarwoning ingericht, waar ruim 90 (technologische) oplossingen kunnen worden ervaren.

Wilt u meer weten? Kom dan naar de iZi  Gezond Lang Thuis stand op het Gezondheidsplein en maak kennis met een aantal technologische oplossingen.